INFERTILITETI FEMEROR

Shkaqet :
Shkaqet femerore te infertilitetit jane:
– Faktoret e pergjithshem ku futen:
* Mosha
* Infeksionet seksualisht te transmetueshme, (Klamidia trakomatis, Ureoplazma urealitikum, Mykoplazma  Hominis, Gonorrea  dhe infeksione te tjera te cilat ndodhen ne organe gjenitale dhe qe transmetohen nepermjet kontakteve seksuale.)
* Crregullimet ne ushqyerje, (kequshqyerja, apo dhe mbiushqyerja dhe obeziteti mund te ndikojne  ne crregullime te ovulacionit.)
* Faktoret endokrinologjike (hypotalamike)
* Faktoret ovariale

Shkaqet e deshtimit ovarial
Crregullimet e ovulacionit  janë një nga arsyet më të zakonshme pse gratë nuk janë në gjendje të , konceptojne nje shtatzani  , dhe  përbëjnë 30 %  te grave infertile .
Shkaqet e deshtimit  te ovulacionit  mund të kategorizohen si më poshtë :
(1)  Crregullimet  hormonale
Këto janë shkaqet më të zakonshme të anovulacionit.
Procesi i ovulacionit  varet nga një bilanc i nderlikuar hormonesh dhe ndërveprimet e tyre ne menyre te suksesshme, dhe çdo përçarje apo crregullim  në këtë proces mund të pengojë procesin e ovulacionit te rregullt.

Ka tre burimet kryesore që shkaktojnë këtë problem:
(a)  Dështimi ovarial për të prodhuar folikuj të pjekur
*: Sindromi i ovarit policistik
*: Disfunksioni  i hypotalamusit
*: Disfunksioni i  Hipofizes
(b)   Demtimi fizik i ovareve
(c) Menopauza e parakohshme
*  Faktoret tubare
– pakalueshmeri ne trajektoren e tubit te fallopit, Hydrosalpingit,  apo barrat ektopike te meparshme etj.
*  Faktoret uterine ndahen ne:
° Faktoret Endometriale  (Hyperplazia endometriale, polipe Endometriale etj)
° Faktoret cervikale (keqformime te colum uterit, ndryshime te mukusit cervikal , prezenca e mikrobeve ne mukusin cervikal etj)
° Faktoret anatomike  (keqformimet anatomike te vete uterusit, kavitetit uterin apo kanalit cervikal mund te ndikoje ne konceptimin e shtatzanise.)
–  Defektet e lindura
–  Anomalitë e lindura, të tilla si uterus septa, apo bikorn mund të çojnë në aborte te perseritura ose paaftësi për të konceptuar shtatzani .
* Faktoret vaginale, (ne keta faktore futen nga infeksionet banale vaginale, deri tek keqformimet vaginale)
* Faktoret Genetike
*  Sëmundjet abdominale  (apandesit, peritoniti, SIP etj mund te shkaktojne infertilitet )
*  Surgeries Previous  ( kirurgjite e legenit, apo kirurgji abdominale )
• Rreth  3% e çifteve shkaku I infertilitetit mund te jene problemet  me mukusin cervical tek femrat .

(2) Faktorët sjelljes: 
•  Ushqimi dhe Ushtrimet
•  Pirja e duhanit
•  Alkooli
•  Droga
(3) Faktorët e mjedisit dhe në punë: 
• Lead ( ekspozimi ndaj plumbit ) mund te japi teratospermi
• Trajtimet Mjekësore dhe Materiale
• Dioksididi
• Etilen ( produkt qe perdoret per sterilizim )
• Dibromochloropropane  ( DBCP ) pesticide I cili mund te  shkaktoje probleme ovariale , duke cuar ne menopauze te hershme etj.

INFERTILITETI MASHKULLOR

Shkaqet :
Më shumë se 90 % e rasteve të infertilitetit mashkullor janë për shkak të numrit të ulët të spermës, cilësia e dobët e spermatozoideve, ose të dyja. Rastet e mbetura te infertilitetit mashkullor mund të shkaktohet nga një numër faktorësh te tjere duke përfshirë problemet anatomike, crregullimet hormonale, dhe defektet gjenetike .

° ANOMALITE E SPERMES
Anomalitë e spermes mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh, duke përfshirë edhe defektet kongenitale të lindjes, sëmundje, ekspozime ndaj produkteve kimike, dhe zakonet e mënyrën e jetesës. Në shumë raste, shkaqet e anomalitë e spermës mund te jenë të panjohura.
Anomalitë e spermes janë kategorizuar ne baze te numrit te spermatozoideve, lëvizjes spermatozoideve, ose formes se tyre. Ato përfshijnë :
* Numri i ulet i spermatozoideve ( oligospermia ). Një numer spermatozoidesh  më pak se  20 milion / ml spermë konsiderohet i ulët.
*: Azospermia eshte  mungesa e plotë e spermatozoideve ne sperme.

Pengimi i pjesshëm kudo në kanalet  nëpër të cilat kalojnë spermatozoidet mund të zvogëlojë numrin e spermatozoideve.

Numri i spermatozoideve ndryshon shumë me kalimin e kohës  dhe ulje të përkohshme te numrit te spermatozoideve janë të zakonshme. Prandaj, një provë të vetme që raporton një numer të ulët nuk mund të jetë një rezultat përfaqësues .
* Lëvizshmëria e ulet e spermatozoideve  ( Astenospermia ). Lëvizshmëria është aftësia e spermatozoidit të lëvizë. Nëse lëvizja është e ngadalshme, jo ​​në një vijë të drejtë, ose të dyja, spermatozoidet  do te kene te veshtire te kalojne mukozen e qafes se mitres per te shkuar deri tek veza .

Nëse 60 % ose më shumë e spermatozoideve kanë lëvizshmëri normale, cilesia e spermatozoidit është në mesatare. Nëse më pak se 40 % e spermës janë në gjendje të lëvizë në një vijë të drejtë , gjendja konsiderohet i parregullt .Spermatozoidet që lëvizin ngadale mund të ketë defekte të tjera gjenetike apo që bëjnë ata të paaftë për fekonduar vezen . Lëvizshmëria e ulet e spermatozoideve mund të shoqërohet me fragmentim e ADN-së dhe mund të rrisë rrezikun për kalimin në sëmundje gjenetike .

* Morfologjia jo normale e Spermes ( Teratospermia ). Morfologjia tregon formën dhe strukturën.

Spermatozoidet me forme dhe strukture jo te rregullt nuk jane te afte te fekondojne vezen.

Rreth 60% e spermatozoideve duhet të jetë normale në madhësi dhe formë të përshtatshme për te fekonduar .

* Struktura e përsosur e spermës është një kokë vezake dhe bisht të gjatë.
Anomalitë strukturore
Çdo anomali strukturore që mund te  dëmtojë ose të bllokojë testet , tubat , ose struktura të tjera të riprodhimit mund të ketë një efekt të madh në infertilitetit.

Cryptorchidism është rasti kur  në foshnjet e porsalindura  nuk ndodh zbritja e testeve nga barku  në scrotum. Cryptorchidism është i lidhur me dëmtimin e  prodhimit të spermës.
Bllokim në kanalet qe Transportohet sperma . Disa njerëz janë të lindur me një bllokim në epydidimus ose kanalet ejakulatore apo probleme të tjera që ndikojnë  më vonë fertilitetin. Disa njerëz nuk kanë vas deferens, tuba që mbartin spermën  nga testet  jashtë përmes penisit.  Ulja e niveleve te spermes ne derdhje mund të jetë e lidhur me anomalitë strukturore në tubat e transportimit të spermës . ( Një sasi normale e spermës është 2 ,5 – 5 ml, .)
CREGULLIMET HORMONALE
Niveli i ulët i testosteronit nga ndonjë shkak mund të ndikoje  në prodhimin e spermës të dëmtuar . Hypogonadism është e pazakontë dhe është më shpesh i pranishëm në kohën e lindjes , zakonisht rezultat i sëmundjeve të rralla gjenetike që ndikojnë në Hipofize që mund të përfshijnë mangësitë selektive  te hormoneve  FSH dhe LH , sindromi Kallman , ose panhypopituitarisem , në të cilën Hipofiza nuk arrin të prodhoje  pothuajse të gjitha hormonet .
Çrregullimet gjenetike
Disa çrregullime të trashëguara mund të pengojnë  fertilitetin . Shembujt përfshijnë :
    *  fibroza cistike  mund të shkaktojnë  zhdukje  apo pengese ne  vas deferens ( tubat që bartin spermë ).
    *  Sindromi i Klinefelter është nje sindrom i cili shënohet  me dy  kromozome X dhe një Y ( norma është një X dhe një Y ) , e cila çon në shkatërrimin e  tubave  seminifer , dhe testeve  gjatë pubertetit , edhe pse shumica e atributeve te tjera fizike  mashkullore  janë të paprekshëm.
    * Sindromi Kartagener ,  eshte  një çrregullim i rrallë që është i lidhur me një pozicion të kundërt të organeve të mëdha , gjithashtu kjo shkakton  shkakton dëmtime ne lëvizshmëri të spermës etj
  Shkaqe te tjera ose faktore rriskante mund te jene :
*.   Ekspozimi ndaj toksinave  të rrezikshme , kimike , ose rrezatimet
*.   Infeksione të tilla si parotiti , apo
*.  Demtimi  Testicular (sport ose dëmtimin e punës)
*.  Reagimet imune ndaj spermës ( antitrupat antisperm )
*.  Dështim Testicular dhe probleme të tjera hormonale
*.  Sëmundje kronike mjekësore ( sëmundje si : tiroide , diabeti , dhe hipertension)
*.  Demtime te palces kurrizore  dhe paralizat
*.  Varicocelat , Hydrocelat etj .